Какво е мнението ви за синьо-зелените водорасли

понеделник, 19 септември 2011 г.

Пробиотик и Пребиотик

Пробиотик и Пребиотик
Думата пробиотик “Probiotic”, от гръцки “pro” – “за” и “bios” – “живот”, буквално означава „за живот" или „създава живот“, т. е. стимулиращ живота на организма.
През 2002 г. Международната здравна организация (WHO) официално дефинира: "Пробиотиците (наричани също бактерии, или култури) са живи микроорганизми, които приети в достатъчно количесто влияят здравословно на човешкия организъм".
Трите "най-полезни" и най-често използвани вида пробиотици са Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum.

ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ПРОБИОТИЦИТЕ
  1. Върху храносмилателната система:
          Подпомагат цялостното храносмилане, като:
        подтискат:
o        прекомерното размножаване на вредна и патогенна микрофлора в храносмилателната система;
o        гнилостните процеси в червата.
        предотвратяват липсата на витамини от група В.
        подобряват смилаемостта и усвояването на протеините от млечни и други продукти и стимулират мускулния растеж.
        намаляват непоносимостта към лактозата и стимулират абсорбцията й при хора, които не могат да я усвояват.
          Намаляват риска от заболявания на стомаха, червата и черния дроб.
          Предотвратяват и лекуват диария, включително инфекциозна.
          Намаляват случаите на запек.
          Възстановяват нормалната чревна микрофлора, след приемане на антибиотици.

  1. Върху имунната система:
          Стимулират нормалния имунен отговор.
          Поддържат организма в здравословно състояние при приемане на антибиотици и други химиотерапевтици.
  1. Намаляват високите нива на “лошия” холестерол в кръвта.
  2. Ограничават появата и стимулират лечението на инфекции и възпалителни процеси на:
          кожата - дерматити, екземи и други;
          пикочно-половата система - вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити;
          дихателната система - синузити, бронхити и пневмонии.
  1. Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни екземи.
  2. Антикарциногенно действие - намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво.

 Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. Това влияе положително върху метаболизма и укрепва здравето на макроорганизма.

Принцип на действие и значение:
  1. За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва:
          да не се усвояват в тънките черва;
          да достигнат дебелото черво, където
          да се оползотворят от пробиотичните микроорганизми.
На тези критерии отговарят няколко основни групи въглехидрати с ниско молекулно тегло – олигозахариди. Те са естествени съставки в тъканите на много растения и се съдържат нормално в млякото на всички бозайници.
2. Пребиотици:
          са естествената среда за живот и развитие на пробиотичните микроорганизми;
          попадат в човешкия и животинския организъм с храната;
          достигат непреработени до дебелото черво и
          служат за храна на пробиотиците - лактобацили и бифидобактерии. Те от своя страна подтискат развитието на гнилостната и патогенна микрофлора и действат оздравяващо на целия организъм.
  1. Тези вещества стимулират растежа предимно на бифидобактериите, затова се наричат и бифидогенни фактори.
Пребиотиците са най-често:
  1. Дизахариди – лактулоза.
  2. Олигозахариди - фруктоолгозахариди (олигофруктоза).
  3. Полизахариди - инулин, възстановена скорбяла, соеви олигозахариди.
Пробиотици се срещат:
          някои в кромида, чесъна и цикорията;
          други - в боба и граха;
          трети - в прясното мляко и т.н.

Синбиотиците са съчетание от пробиотици и пребиотици.

Принцип на действие и значение:
  1. Пребиотиците:
          попадат непреработени в дебелото черво;
          създават благоприятна среда за развитието и размножаването на пробиотичните бактерии.
  1. Пробиотиците влияят здравословно върху човешкия организъм.
Затова напоследък в много от формите пробиотичните храни се добавят и пребиотици. Комбинацията про- с пребиотици са така наречените синбиотици.