Пробиотик и Пребиотик
Думата пробиотик “Probiotic”, от гръцки “pro” – “за” и “bios” – “живот”, буквално означава „за живот" или „създава живот“, т. е. стимулиращ живота на организма.
През 2002 г. Международната здравна организация (WHO) официално дефинира: "Пробиотиците (наричани също бактерии, или култури) са живи микроорганизми, които приети в достатъчно количесто влияят здравословно на човешкия организъм".
Трите "най-полезни" и най-често използвани вида пробиотици са Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum.
ПОЛОЖИТЕЛНИ ЕФЕКТИ ОТ ПРОБИОТИЦИТЕ
- Върху храносмилателната система:
• Подпомагат цялостното храносмилане, като:
– подтискат:
o прекомерното размножаване на вредна и патогенна микрофлора в храносмилателната система;
o гнилостните процеси в червата.
– предотвратяват липсата на витамини от група В.
– подобряват смилаемостта и усвояването на протеините от млечни и други продукти и стимулират мускулния растеж.
– намаляват непоносимостта към лактозата и стимулират абсорбцията й при хора, които не могат да я усвояват.
• Намаляват риска от заболявания на стомаха, червата и черния дроб.
• Предотвратяват и лекуват диария, включително инфекциозна.
• Намаляват случаите на запек.
• Възстановяват нормалната чревна микрофлора, след приемане на антибиотици.
- Върху имунната система:
• Стимулират нормалния имунен отговор.
• Поддържат организма в здравословно състояние при приемане на антибиотици и други химиотерапевтици.
- Намаляват високите нива на “лошия” холестерол в кръвта.
- Ограничават появата и стимулират лечението на инфекции и възпалителни процеси на:
• кожата - дерматити, екземи и други;
• пикочно-половата система - вагинални инфекции, инфекции на пикочния канал и цистити;
• дихателната система - синузити, бронхити и пневмонии.
- Намаляват риска от алергии - астма, хранителни алергии от мляко и кожни екземи.
- Антикарциногенно действие - намаляват риска от тумори на пикочния мехур и на дебелото черво.
Пребиотиците са несмилаеми хранителни съставки, които избирателно стимулират растежа и активността на определени видове бактерии в дебелото черво. Това влияе положително върху метаболизма и укрепва здравето на макроорганизма.
Принцип на действие и значение:
- За да бъдат ефективни, пребиотиците трябва:
• да не се усвояват в тънките черва;
• да достигнат дебелото черво, където
• да се оползотворят от пробиотичните микроорганизми.
На тези критерии отговарят няколко основни групи въглехидрати с ниско молекулно тегло – олигозахариди. Те са естествени съставки в тъканите на много растения и се съдържат нормално в млякото на всички бозайници.
2. Пребиотици:
• са естествената среда за живот и развитие на пробиотичните микроорганизми;
• попадат в човешкия и животинския организъм с храната;
• достигат непреработени до дебелото черво и
• служат за храна на пробиотиците - лактобацили и бифидобактерии. Те от своя страна подтискат развитието на гнилостната и патогенна микрофлора и действат оздравяващо на целия организъм.
- Тези вещества стимулират растежа предимно на бифидобактериите, затова се наричат и бифидогенни фактори.
Пребиотиците са най-често:
- Дизахариди – лактулоза.
- Олигозахариди - фруктоолгозахариди (олигофруктоза).
- Полизахариди - инулин, възстановена скорбяла, соеви олигозахариди.
Пробиотици се срещат:
• някои в кромида, чесъна и цикорията;
• други - в боба и граха;
• трети - в прясното мляко и т.н.
Синбиотиците са съчетание от пробиотици и пребиотици.
Принцип на действие и значение:
- Пребиотиците:
• попадат непреработени в дебелото черво;
• създават благоприятна среда за развитието и размножаването на пробиотичните бактерии.
- Пробиотиците влияят здравословно върху човешкия организъм.
Затова напоследък в много от формите пробиотичните храни се добавят и пребиотици. Комбинацията про- с пребиотици са така наречените синбиотици.